Adventsgaver til piger

Brombærjul 2017

Vi skal holde vores første jul derhjemme, hvor vi er værter og jeg glæder mig SÅ meget. Til at skabe vores egne traditioner for vores lille familie og vores gæster. Vi tager de traditioner fra vores egne barndomme, som vi gerne vil give videre til vores døtre og planlægge de ting vi synes hører julen til. For os. Indlægget her er endt med at blive mega langt, men jeg vil så nødig dele det op, så jeg håber du vil læse med til enden – jeg har nemlig brug for din hjælp, som førstegangsvært på årets mest traditionsfyldte aften.

Julens farver og former. I år tror jeg julen skal være i guld og grønne nuancer. Vi skal i skoven efter kogler og naturen skal inviteres indenfor denne jul. Derudover skal vi have et smukt juletræ, et træ hvor

Menuen er noget særligt. Vi skal lave en menu vi synes passer til vores familie og selv bestemme det hele. Det bliver både fedt og skræmmende, da det jo så også er på vores skuldre, hvis noget er glemt. Indtil videre skal vi have and, steg og måske medisterpølse – lidt af hvert. Der skal serveres to slags sovs, én på and og én på steg. Derudover skal der være almindelige kogte kartofler og naturligvis brunede kartofler, lavet på aspargeskartofler, som Martins mor plejer at gøre. Vi skal have rødkål, agurkesalat, ribsgele og asier. Derudover også en frisk rødkålssalat og to slags chips – menu og franske kartofler. Vist en helt klassisk menu. Desserten er derimod vist en anelse anderledes end hos de fleste, da vi skal have is. Altså den der fælles dessert, hvor mandlen skal findes. Selvfølgelig bliver der også serveret risalamande, men det bliver for dem der har lyst, når vi pakker gaver op/er færdige. Isen er et tilvalg fordi jeg ikke kan lide risalamande og Martin ikke er særlig vild med nødder.

Dans i huset og rundt om træet. En obligatorisk tradition der skal hives med fra både Martins og min familie, hvor der danses rundt i hele huset til “Nu er det jul igen” og dansen rundt om juletræet bliver inden vi pakker gaver op. Her skal vi have lavet et sanghæfte med de 5-7 sange vi gerne vil synge i vores familie. Jeg har et par stykker jeg vil have med, pigerne får lov til at bestemme og så skal jeg have talt med Martin om der er nogle han ikke kan undvære.

Småkager, slik og konfekt. Jeg skal have fundet mig et særligt fad, som skal bruges til netop disse lækkerier. Der er en del slik jeg forbinder med jul, som naturligvis også skal være at finde hos os. Jeg tænker på Snekugler, Bülow Lakridser, Matadormix, Nisseskum og mørk chokolade. Jeg vil gerne i år have bagt vaniljekranse, brunkager og nok også klejner. Vaniljekransene skal jeg have spurgt min mormor om hun vil hjælpe med og min svigermor skal hives med i køkkenet, når der skal bages klejner. Brunkagerne vil jeg lave sammen med pigerne en dag og måske vi skal have lavet noget meget enkelt konfekt. Har du nogle gode ideer til simpelt konfekt?

Frokost med det hele. Der er så mange lækre ting på et ordentligt frokostbord i juledagene og jeg vil ikke havde nogle mangler noget. Jeg drømmer om et køleskab der bugner med lækre ting, så der hurtigt kan dækkes op til en skøn frokost. Der skal være både frikadeller, æggesalat, grønt, fiskefileter, sild, leverpostej, spegepølse, hønsesalat, laks, tarteletter, stuvet hvidkål, medister, steg af både svin og okse. Og derudover skal der selvfølgelig være diverse tilbehør og jeg glæder mig til at lave det hele.

Gaverne og alt det ræs. Vi skal, som er en tradition i Martins familie, spille pakkespil juleaften. Normalt mener jeg de plejer at spille det, til aller sidst på aftenen, men jeg tror vi tager det om eftermiddagen, så vi deler hyggen lidt ud i løbet af dagen og så pigerne kan være med. Jeg skriver et indlæg om det julegaveræs juleaften også kan være for børnene i et andet indlæg. I forhold til gaverne er det så overhovedet hyggeligt for børnene at få dem eller er det en værre stresset situation, hvor de skal finde den perfekte grimasse der passer, når de bliver hevet rundt på gaveudpakningsfabrikken?

Kan vi ikke godt tillade os at planlægge vores juleaften? Lave lidt om hist og her, samt kun videreføre de ting der betyder noget for os. Jeg har selvfølgelig taget hensyn til de gæster vi skal have og taget forbehold for de ting jeg ved de forbinder med jul, da jeg jo bestemt også ønsker vores gæster skal have en rigtig dejlig aften. Vi vil i hvert fald gøre vores for at det bliver en dejlig magisk aften.

Er der noget jeg mangler? Hvilke traditioner synes du er sjove? Har I nogle skæve og anderleder traditioner i jeres familie, som du vil dele med mig?

4b019fb7-1f50-4f2c-b2c6-d5634834e526

2 kommentarer

 • Vi skal også være hjemme for 2. gang i vores familieliv. Første gang fik vi gæster, men som det ser ud lige nu skal vi ‘bare’ være hjemme os 5. Det glæder jeg mig faktisk helt vildt til! Og derfor er det også særlig vigtigt at gøre noget ekstra ud af det. Menuen er helt traditionel – kun andesteg med al tilbehøret. De sidste par år har vi gået om juletræ og pakket gaver op mellem andestegen og desserten (risalamande) – primært for børnenes skyld, da de ikke har kunne vente mere. Bonus er, at vi voksne heller ikke bliver alt for mætte og så får vi desserten sammen med kaffen og slikfadet, samtidig med at vi kigger og leger med ungernes gaver. Det giver en helt fantastisk ro på juleaften. Sådan tror jeg, at det bliver de næste mange år her hos os, hvis ikke det ender med at blive en helt fast tradition. Fra mit eget hjem husker jeg bedst den ekstra lækre frokost, efterfulgt af kaffe og småkager inden Disneys juleshow, mens vi ventede på, at det blev aften. Dèt har jeg forsøgt at give videre de sidste par år, men mine børn kunne ikke være mere ligeglad med Disneys juleshow, så det er ikke helt lykkedes

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe Op.

  Hvis du mangler noget, så mangler jeg 30 ting, haha! 😉 Det lyder vanvittigt lækkert med al den mad, du har planlagt. Måske også lidt for ambitiøst? Bare du ikke ender med total julestress – så er det i hvert fald bedre at springe lidt over, hvor gærdet er lavest nogle gange. Men uanset så gad jeg virkelig godt være julegæst hos jer 🙂
  Min mand og jeg har holdt jul selv i mange år nu. Først var det primært for at give min mor et sted at holde jul, men efterhånden blev det “bare” sådan, at vi holder jul herhjemme. Min mand har tre søstre, som hver har tre børn (og vi har to), og han har ikke så meget lyst til at være så mange juleaften, så vi fortsætter med at være hjemme, tror jeg (selvom vi faktisk ikke har kontakt med min mor længere, men dét er så en virkelig lang historie.
  Vores hjem er “åbent” juleaften. Hvilket vil sige, at man er velkommen her. Min far kommer altid (mine forældre er skilt). Nogle år har min søster og hendes børn været her (vi har ikke samme far – virkelig komplicerede familieforhold, haha!). Og nogle gange kommer min svigermor.
  I min mands familie har man (forældrene) altid hængt slik i kræmmerhuse på juletræet, og så “plyndrer” børnene træet juleaftens-morgen. Det var en vigtig tradition for min mand, så den har vi videreført. Så vores unger æder simpelthen slik lige fra morgenstunden, mens min mand læser juleevangeliet – ganske som hans far også gjorde. Vi er ikke specielt troende, så på en måde føles det som en lidt spøjs tradition, men også ret hyggeligt.
  Vi SKAL se Disneys juleshow kl.16 – og de sidste afsnit i julekalenderne ser vi som regel også d.24. Nogle gange tager vi i kirke, andre gange gør vi ikke. Det afhænger af dagsformen. Det vigtigste er klart, at vi hygger os! Og vi er i øvrigt også rundt i hele huset med “Nu’ det jul igen”. Og nåh ja, julemanden plejer også at have været forbi og lægge en gave til vores unger under juletræet, som de så får om morgenen. De sidste par år har det været et brætspil (fordi vores børn er ved at være store), som vi hygger med i juledagene. Førhen fik de som regel noget legetøj af en art.
  Jeg steger altid and, laver SOVS (kun én slags; and! Det er jo den bedste sovs ever!), koger kartofler til de brunede og koger risengrød til risalamande d. 23. Flæskestegen laver jeg d.24, hvor jeg jo selvfølgelig også laver det øvrige helt færdigt.
  Jeg har prøvet at stege and både d.23 og d.24, og man kan vitterligt ikke smage forskel. Men det sparer mig for en masse køkkentid d.24, og det er virkelig dejligt.
  Jeg er sikker på, I får en skøn skøn juleaften! Selvfølgelig søger man lidt at tage hensyn til sine gæster, men det er altså også virkelig dejligt at kunne lave sine egne traditioner.
  Så; glædelig jul! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Adventsgaver til piger